6.06.2018 г.

UV слънцезащитни филтри

За да се защитим правилно от слънцето и да запазим кожата си здрава и красива, е важно да подберем добър слънцезащитен продукт. Прочетете кои са химичните и минерални слънцезащитни филтри.

Най-добрите химични слънцезащитни филтри са:

  • Mexoryl XL (Silatriazole) - особено добър филтър и защитава кожата срещу UVA и UVB лъчи. Трудно се абсорбира в тялото и има нисък риск от кожни алергии/раздразнения.
  • Mexoryl SX (Ecamsule) - има въздействие само срещу UVA и трябва да се комбинира с други филтри, които не винаги са най-добри. Трудно се абсорбира в тялото и има нисък риск от кожни алергии/раздразнения. Тeзи UV филтри са създадени от L’Oreal и се използват в продуктите Anthelios (La Roche-Posay), Ambre Solar (Garnier).
  • Uvinul T 150 (Ethylhexyl Triazone). Има UVA и UVB защита. Съдържа се в продукта Actinica (Galderma), SVR 100 Ultra Max SPF50+ (SVR). От физикалните (минерални) филтри Zink oxide и Titanium dioxide са изключително подходящи за деца, но за предпочитане са вариантите, в които не се използват нанотехнологии. Въпреки, че оставят бял филм върху кожата, имат малък риск да причинят раздразнения/алергии. Ако се използва нанотехнология белият филм е по-слаб, но е по-добре да се избягват шпрей формите. Минерални филтри (без нанотехнология) се използват в продуктите Mineral Ultra-Light Hydrating Sunscreen Lotion SPF 50+ (Avene), SVR SPF 50 mineral (SVR) 

И нещо средно между химичен и минерален филтър е:

  • Tinosorb M (methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol. Има UVA и UVB защита. Не се абсорбира/трудно се абсорбира от кожата, има нисък риск за кожно раздразнение/алергии и е силно фото стабилен. Тoзи UV слънцезащитeн филтър се използва в продукта Actinica (Galderma), Photoderm AR SPF 50 (Bioderma), SVR 100 Ultra Max SPF50+ (SVR).
  • Tinosorb S (bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine). Има UVA и UVB защита. Не се абсорбира/трудно се абсорбира от кожата, има нисък риск за кожно раздразнение/алергии и е много стабилен. Тoзи UV слънцезащитen филтър се използва в продукта Actinica (Galderma), Photoderm AR SPF 50 (Bioderma) .

Повече за слънцезащитните кремове 

Как да изберем слънцезащитен продукт
Изследване здравето на кожата
Здрава ли е Вашата кожа? Колко добре я познавате?