Изследвания

Специализирани медицински изследвания, които се използват в кабинета по кожни болести и подпомагат поставянето на диагноза:

Изследване здравето на кожата

С  лабораторния апарат (Soft Plus) се измерват различни параметри на кожата.

                                         Апарат Soft Plus.

В специализирания кабинет по кожни болести на д-р Миланова се провежда изследване на кожата, косата и тялото. Обширен анализ от различни параметри показват здравето на Вашата кожа, като при лечение се постигат по-добри резултати.
Изследва се състоянието на кожата при широк спектър от дерматологични заболявания, чрез oпределяне на нивата на различни показатели.

Персонална оценка на състоянието на кожата чрез детайлни профили за:
  • чувствителна кожа
  • слънчев и UV толеранс
  • скалп 
  • пигментация
  • целулит
  • ръце
Изследват се хидратация, мастна секреция, pH и пигментация, дават се препоръки за ежедневна грижа за кожата, назначава се подходящо лечение на кожното заболяване.


Изследване чрез спектрометричен анализ на коса

Спектрометричният анализ на коса е отлично средство, за да се идентифицират химични токсини в човешкото тяло, както и витаминните и минерални дефицити, които те предизвикват. Как работи спектрометричният анализ...

Дермоскопия

видеодерматоскоп
Кожата се наблюдава чрез микроскоп посредством контактна (имерсионна) течност или микроскоп с поляризирана светлина, без осъществяване на контакт, с цел да се намали светлинното разпръскване...повече за дермоскопията


"Картографиране на бемките” по тялото

Терминът “картографиране на бемките” обикновено се отнася до програма за наблюдение на лицата, изложени на висок риск от злокачествен меланом.


В специализирания кожен кабинет се прави пълна фотографска документация на цялото тяло на пациента, базиран на 33 отделни сегмента (при бърз преглед 10 сегмента). Специална релса и фотоапарат Canon, с разделителна способност 14 мегапиксела, се движат по цялата височина на пациента и снимат тялото на всеки 10 см, което позволява да се направят снимки от главата до петите.
Снимките излизат на екрана на компютъра и се запаметяват в електронния картон на пациента.

Какво е автоматично броене на бемките


Какви са предимствата на “картографирането на бемките”

“Картографирането на бемките” е предназначено за диагностика на меланом във възможно най-ранен етап, чрез идентифициране на нови меланоцитни лезии или промяна на вече съществуващи такива.
Предимствата на този вид диагностика са следните:
  • Предишният запис може да се използва, да се определи дали лезията е нова или променена.
  • Ако лекарят-дерматолог прецени, че лезията трябва да се отстрани, това може да стане в най-ранен етап, което намалява риска от меланом и свежда до минимум операцията.
  • Ако лезията е нова или променена, но без необходимост от отстраняване, тя може да бъде отново заснета и наблюдавана внимателно.
  • Успокоение на пациента.
Кой пациент е подходящ за “картографиране на бемките”
Какви са рисковете при “картографирането на бемките”

Микотично (гъбично) изследване с микроскоп и KOH


Провежда се при микотични (гъбични) заболявания. При дерматомикозите се взема патологичен материал от епидермални люспи, начупени косми и други, посредством стерилен скалпел. Поставя се върху предметно стъкло и се накапва 15%-30% калиева основа. Изчаква се кератинът да се размекне за няколко минути на спиртна лампа. Просветлява се с лек равномерен натиск върху покривното стъкло. Приготвеният по този начин нативен препарат се наблюдава на обикновен светлинен микроскоп.
При положителна находка се виждат мицелни нишки и спори.


Изследване със светлината на Wood

Използва се източник на ултравиолетова светлина със селективен филтър, който пропуска лъчи с дължина на вълната над 365 nm. Светлината на Wood намира практическо приложение при диагностика на микоточни заболявания, пигментни нарушения, порфиринопатии, доказване на тетрациклин, откриване на контактни алергени.

Прием на пациенти