16.07.2021 г.

Минерални слънцезащитни филтри

Минерални слънцезащитни филтри образуват защитен слой върху кожата и отразяват светлината. 
Тези филтри се нанасят последни т.е. върху всички останали козметични продукти и нямат нужда от предварително време за действие.
  • Филтрите с Titanium dioxide and Zinc oxide осигуряват много добра защита срещу UVA и UVB лъчи и остават върху повърхността на кожата т.е. не се поглъщат от клетките и кръвообращението. Те образуват нещо като “обвивка” върху кожата и затова рядко причиняват алергични реакции. 
Недостатъците на тези филтри са, че оставят бял филм. С цел да намалят този недостатък, някои производители използват нанотехнология, която обаче показва друг съществен недостатък, а именнно дълбоко проникване в кожата. Ето защо нанотехнологията е под голяма дискусия.
Продуктите, които съдържат Titanium dioxide and Zinc oxide (без нанотехнология) са най-подходящи за деца.
  • Нещо междинно между химичен и минерален филтър е слънцезащитния филтър Tinosorb. Той е изключително добър избор. Не навлиза в дълбочина и не оставя бял филм върху кожата. 
Комбинирането на Tinosorb S и M дава много добра защита срещу UVA и UVB лъчи. Химичните имена на Tinosorb S и M са “bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine” и “methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol”.

Ако искаме да се защитим правилно от слънцето и да запазим кожата си здрава и красива, е важно да подберем добър слънцезащитен продукт.

Повече за слънцезащитните филтри